Ekonomi

Havuçta zorlu hasat başladı: Hem rekolte hem de fiyat yüzleri güldürdü

Türkiye’nin önemli bir tarım alanı olan Amik Ovası’nda yetiştirilen havuçta şiddetli hasat başladı. 15 bin dekarlık alanda yapılan hasat sonrasında yaklaşık 80 bin ton havuç elde edildiği, bunun yüzde 60’ının ülkeye, yüzde 40’ının ise Romanya, Azerbaycan, Rusya ve Arap ülkelerine gönderildiği belirtildi.

Hatay Kırıkhan’da ekiminden paketlenmesine kadar geçen süreçte sıkıntılı bir sürecin ardından sofralardaki yerini alan havucun hasadı başladı. Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan hasatta çalışan personel, sabah erken saatlerde tarlalarda çalışmaya başlıyor. Çamurlu tarlalarda havuçlar toplanırken, eserlerin sapları koparılıp çuvallara istifleniyor. Ardından araçlara yüklenen havuçlar yıkama bölümüne alınarak çamurdan arındırılır ve paketlemeye hazır hale getirilir. Yorucu yolculuğun ardından paketlenen işlerin yüzde 60’ı iç ülkelere, yüzde 40’ı ise Romanya, Azerbaycan, Rusya ve Arap ülkelerine gönderiliyor. Bu yıl rekoltenin yüksek olması ve kilogramın 7 TL’den satılması üreticinin de yüzünü güldürdü.

“Pazar payı olan bir ürün”

Kırıkhan’daki havuç üreticisi Süleyman Donat, havuç üretiminde Türkiye’de ikinci sırada olduklarını ve yüzde 60’ını iç piyasaya, kalanını da yurtdışına gönderdiklerini belirterek, “Hasat ettiğimiz sarı havucu gönderiyoruz. Türkiye’nin her bölgesinde “İlde, Konya, Ankara ve Hatay’da üretilmektedir. Biz Hatay olarak bu sıralamada ikinciyiz. Konya üretim açısından ilk sırada yer almaktadır. Hatay olarak biz de Hatay olarak hem rengi ve aroması, hem tadı, toprak yapısı hem de zamanında hazırlanması açısından havucumuza olan ilgiyi artırıyoruz.” .

Havucun kışlık bir eser olduğunu, artık hasadını yaptıklarını kaydeden Donat, “Bu nedenle havucumuz her zaman tercih edilen ve pazarda pazar payı olan bir eser. Kırıkhan’da yılda 15 bin dekardan fazla havuç ekiliyor. Bu demektir ki ürün anlamına baktığımızda 75” civarındadır. -80 bin ton yıllık üretim demektir. Dolayısıyla ekonomik girdi olarak Kırıkhan’a baktığınız zaman önemli bir miktarı var. Kırıkhan’da ölü tarım dediğimiz kış mevsiminde iş, sanayi ve ulaşım açısından canlılık sağlıyor. Bu üretim giderek artıyor” dedi.

“Verim ve fiyat açısından sorun yok”

Kırıkhan’da yetişen sarı havucun veriminin çok iyi olduğuna dikkati çeken Çenk Donat, “Mevsiminde çok yağmur yağmadığı ve çok don olmadığı için bu çok iyi bir verim. Fiyatlar daha da normal. Tabii ki , çiftçinin en büyük düşüncesi girdi maliyetleridir.Çiftçinin en büyük düşüncesi bunlar.Hepimizin bildiği ve bildiğimiz şey inşallah bunları da atlatırız.Ancak şu an baktığımızda bir sıkıntı yok. verim ve fiyat açısından.Havucumuzu yurt içinde tüm Türkiye’ye pazarlıyoruz,Üstelik ihraç ediyoruz ve ihracatta aranan ve aranılan bir üründür.İstenilen markaya sahibiz.Romanya,Azerbaycan,Rusya,Arap ülkeler en çok ihracat yaptığımız ülkeler. Yüzde 60’ını iç piyasaya, yüzde 40’ını da ihracata gönderiyoruz” dedi. – HATAY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu