Yaşam

Nil Karaibrahimgil: Gelecekte bir elmanın olmaması ihtimalini duyunca ürperdim

Alarko Carrier’ın Taş Kağıt Makas Atölyesi iş birliğiyle hayata geçirdiği “Doğaya Sahip Çık Geleceğe Gülümse” projesi kapsamında düzenlenen webinar serisinin bu haftaki konuğu Nil Karaibrahimgil oldu. Yuvam World Kurucu Üyesi Nil Karaibrahimgil kaygının artık hayatın her alanında olduğunu belirterek, “İleride bir elmanın olmaması ihtimalini duyunca çok üzüldüm ve ‘Uyan Anne’ şarkısını yazdım. “.

 

68 yıldır iklimlendirme sektöründe lider konumda olan Alarko Carrier, iklim koşullarındaki olumsuz değişikliklerle baş etme yollarını anlatmayı ve çocukları etkileyen eko-kaygı etkilerinin azaltılmasına destek olmayı amaçlıyor. Taş Kağıt Makas Atölyesiişbirliğiyle başlatılan sosyal sorumluluk projesidir. “Doğaya Sahip Çık, Geleceğe Gülümse” Webinar serisi devam ediyor. Serinin bu haftaki konuğu Yuvam World Kurucu Üyesi Nil Karaibrahimgiloldu .Oyuncu, sunucu, girişimci ve Taş Kağıt Makas Atölyesi Kurucu Ortağı Ceyda DüvenciModeratörlüğünde gerçekleşen etkinlikte iklim değişikliği ve iklim krizi konusunda bireysel olarak neler yapılabileceği ve bu durumun çocuklara nasıl anlatılacağı konuşuldu.

 

“Aziz Arif’e mantarların canlı olduğunu söylediğimde inanılmaz heyecanlandı”

“İklim krizi, biz onu hayatımıza sokmasak bile her zaman hayatımızda.” Nil Karaibrahimgil, “Biz insanlar kendi mikro arzularımıza göre yaşamaya o kadar odaklandık ki, makro sorunu görmekten çok uzağız. Önümüzdeki 50 yıl hiç gelmeyecekmiş gibi yaşıyoruz ve çok uzak ama yanı başımızda ve zaman çok hızlı. Önümüzde duran makro sorunu anlamak için ona farklı açılardan bakmamız gerekiyor. Ancak bu bakış açısıyla doğaya duyarlı çocuklar yetiştirebiliriz. Çocuklar doğaya karşı ne kadar duyarlı ve doğayı ne kadar çok severlerse, iklim krizi konusunda o kadar çok çaba sarf edeceklerdir. Bugün Aziz Arif ile ormanda yürürken bana yerde gördüğü mantarların canlı olup olmadığını sordu. Bitkiler, mantar ağları aracılığıyla besinleri ve bilgileri diğer bitkilerle paylaşır; ya da sevmedikleri bitkilere zarar vermek için zehirli kimyasallar bile yayabilirler. Bu işlemsel bilgi bile çocukların doğaya olan hayranlığını ve sevgisini besleyecektir. Çocuklara iklim krizini anlatırken doğaya gelmenin en iyi yolunu anlatmak, neler yapabileceğimizi konuşmak ve artık hiçbir şey için geç değil demek daha doğru olur diye düşünüyorum.”

 

Kendi yetiştirdiğimiz besinlerle beslenmek çok güzel bir duygu.”

Kendi yetiştirdiğimiz domates, biber ve sarımsağın tadı o kadar farklı ki anlatamam” dedi. Nil Karaibrahimgil Ebeveynlere şunları söyledi: “Bir inç topraktan çıkan yiyeceğin merhametine tanık olmak, küçücük bir tohumdan sadece birkaç hafta içinde o kadar çok şey çıkabildiğine tanık olmak inanılmaz bir yolculuk. Yetiştirdiğiniz şeylerin sizi tatmin etmenin yanı sıra etrafa saçabileceğiniz kadar çok olması, doğaya karşı adeta büyülenmenize neden oluyor. Buna şahit olduğunuzda yemekle olan aidiyetiniz de değişir. Bunu çocuğuma göstereyim diyorsun, daha fazlasını anlatmak istiyorsun. Bütün bunlar hem doğaya hem de diğer insanlara başka bir gözle bakmanızı sağlıyor” dedi.

 

“Ağaçla çocuklara matematik öğretilebileceğini gördüm”

Şehirden doğaya taşındığında insanların nasıl telaş içinde kaybolduğunu daha iyi anladığını dile getiren Dr. Nil Karaibrahimgil, “Pandemi döneminde doğaya daha yakın bir yaşam kurduk. Kendi güneş enerjimizi üretiyoruz, kendi yetiştirdiğimiz yiyeceklerle besleniyoruz, bahçemizdeki hayvanlarla vakit geçiriyoruz. Burada çocukların ormanda ne kadar eğlendiğine şahit oldum. Waldorf Pedagojisinden esinlenerek oluşturduğumuz oyun seti’ Her Çocuk Bir Evrendir ’ projesinde çocuklara ağaçla matematik öğretilebileceğini gördüm. Çocuklara iklim krizini anlatırken, kaçmaktan korkmadan, doğayı severek bu durumdan çıkabileceğimizi vurgulamanın değerine inanıyorum. Bu nedenle hem bizim hem de çocuklarınızın doğa ile nefes almasını sağlayarak, inanırsak her şeyin güzele dönüşebileceğini anlatarak ve doğa ile sık sık buluşarak doğayı seven çocuklar yetiştirebiliriz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu