Haber

IMF’den uyarı: Ekonomideki parçalanma üretimi yüzde 7’ye varan oranda azaltıyor

IMF’nin “Jeoekonomik Segregasyon ve Çok Taraflılığın Geleceği” başlıklı raporu yayınlandı.

Ekonomik parçalanma riski

Rapor, on yıllardır artan küresel ekonomik entegrasyonun ardından dünya ekonomisinin dağılma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

2008-2009 küresel mali krizinin ardından yaşanan toparlanmayı Brexit’in, ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimlerinin ve artan askeri çatışmaların izlediğini hatırlatan raporda, küresel mal ve sermayede bir istikrar olduğu belirtildi. kriz sonrası dönemde ticaret kısıtlamalarının artması.

Rusya-Ukrayna savaşı

Raporda, Kovid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının ülkeler arasındaki bağları daha da sınadığı ve küreselleşmenin faydalarına ilişkin şüpheleri artırdığına dikkat çekildi.

Ticari bağların derinleşmesinin küresel yoksulluğun büyük ölçüde azalmasına yardımcı olduğuna dikkat çekilerek, düşük fiyatlardan gelişmiş ekonomilerdeki düşük gelirli tüketicilerin yararlandığı belirtildi.

Ticari bağlantılarda zayıflama

Raporda, ticari bağların zayıflamasından en çok düşük gelirli ülkelerin ve gelişmiş ülkelerdeki düşük gelirli tüketicilerin etkileneceğine değinildi.

Raporda, azalan sermaye akışlarının doğrudan yabancı yatırımı azaltacağına ve uluslararası işbirliğindeki azalmanın da hayati önem taşıyan küresel kamu mallarının sağlanmasında risk oluşturacağına dikkat çekildi.

Dünya ekonomisindeki ayrımcılık üretimi azaltacak

Rapor, dünya ekonomisinin ayrıştırılmasının küresel üretimin yüzde 0,2 ila yüzde 7’sine mal olabileceğine dikkat çekti.

Teknolojik ayrışmanın da kaybı önemli ölçüde artırabileceğinin belirtildiği raporda, teknoloji ayrışmasının da eklenmesiyle bazı ülkelerde üretimdeki kaybın yüzde 8 ila yüzde 12’ye ulaşabileceğinden bahsedildi.

Raporda, farklılık ne kadar derinse maliyetlerin de o kadar derin olduğu belirtildi.

Daha az uluslararası risk paylaşımı ile küresel ekonomik parçalanmanın daha yüksek makroekonomik oynaklığa, daha şiddetli krizlere ve ulusal tamponlar üzerinde daha büyük baskılara yol açabileceğinin vurgulandığı raporda, küresel toplumun krizdeki ülkeleri destekleme kabiliyetini zayıflatabileceği ve analizi karmaşıklaştırabileceği belirtildi. Gelecekteki borç krizlerinin

dogansehirajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu